Att gripa turen är en handling, inte en händelse

ö

Hur många gånger har man inte funderat över det här med tur? Är det bara en del som har tur? Kan man påverka turen? Hur gör man för att få lite tur? Är det inte MIN tur nu?  Och inte minst – Allt som behövs är lite TUR!

När Ingemar Stenmark lyckades komma etta i en tävling, trots att han föll i backen och förlorade massor av tid, utbrast reportern i radion “Men vilken TUR du har!” Varpå Stenmark försynt svarade, “Javisst är det konstigt. Ju mer jag tränar, ju mer tur får jag!”

Jag minns tydligt en föreläsning ifrån studietiden när man bjudit in en professor i statistik från universitetet för att föreläsa om tur. Hur skulle jag kunna glömma en sådan sak? Jag liksom de flesta av mina studiekamrater satt som på nålar, beredda att få både trollstav och trollformel från honom. Och fast att ingen skulle erkänna det då, så trodde vi alla någonstans längst därinne att en sådan existerar. En trollmästare som gick under namnet “Statistiker från universitetet”. Men han sågade våra förhoppningar rätt så rejält. Så det tog ganska lång tid innan jag förstod vilken fantastisk gåva han gett oss där den dagen. Insikten att förstå att “There is no such thing as luck”. Men han sa det mera som att man måste spela på LOTTO  i 100 000 år för att få en vinstchans. Att vinna högsta vinsten tar ungefär det tiodubbla. Och ändå vinner människor på LOTTO varje dag. En del av dem storvinsten. Hur går det ihop? Jo det är slumpen sa han. Och den kan jag ingenting om.

Tur var att vi var där den där dagen. Annars hade flertalet av oss fortsatt att slänga pengar utan att reflektera till spelbolagen med tankar såsom “Är det inte MIN tur nu?” Men turen har nämligen inget minne utan varje gång man spelar har man lika stor chans att vinna eller inte. Och man har då inte 100 000 år på sig att få det bekräftat. Så vad är tur?

Jo det är att gå dit varje dag. Till jobbet, till träningen, till mötet, till affären, till familjen. För man vet aldrig när man springer på turen. Och är det något man kan förbereda sig på när det kommer till turen, är det att GRIPA DEN NÄR DEN KOMMER. Att upptäcka den, att uppmärksamma den och att veta hur man gör för att bemästra den. Det var nog det Stenmark menade med sitt försynta svar om turen. Frågan skulle nog istället ha varit: Hur många gånger har du tränat på att falla och resa i dig backen?

Tur att jag gick och träffade min gamla klasskompis från gymnasietiden idag. Fast att jag var lite osäker på hur det skulle kännas efter att inte ha setts på över 20 år. Jag menar…. Man byts ju ut helt på cellnivå på bara några år, så vem var han idag? Men magikern eller för all del “professorn” från statistiska institutionen lärde mig att sluta ställa frågan varför gör jag det här? Utan bara att köra på. Antingen blir det en vinst eller inte. Och denna gång vann jag jättemycket. En nygammal vän att prata minnen och livet med. Och spelbolagen, de fick inte ett öre! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s