Att hoppa på rätt tåg #karriär,#livsval,#personlig utveckling, #arbetslös

1961_468_1000

Jag hade en mäktig fredag. Den började med jag skulle ha lunch med min mentor/coach/samtalskompis men glömde av honom. Det börjar hända allt oftare nu för tiden. Förr hände det aldrig men nu har det hänt två gånger inom loppet av en månad.Men vi är båda anpassningsbara och tålmodiga så vi bara ändrade lunchen till en fika istället och fikade gjorde vi sen i två timmar. Han ställde frågan direkt. Har du verkligen tid med att utvecklas som människa i det här forumet? Nej ville jag svara. Jag har inte tid att utvecklas alls. Jag befinner mig i ingenmansland och där pausar jag från allt. Men insåg snabbt att det där med pauser betyder inte att ingenting alls händer. Utan att massor av saker händer, bara att man inte ser dem just nu. Jag är så otroligt vilsen sa jag. Vad är det jag ska göra av mitt yrkesliv? Vad ska jag satsa på? Så kommer en av hans bästa sidor fram. Han förtäljer en historia och den går så här.

A: Jag vill bli miljonär. Det är mitt enda mål.

B: Jaha. Ja då är det bara att hoppa på rätt tåg som krävs.

A: Ja, men det är ju det som är så svårt! Jag vet ju inte vilket som är rätt tåg?

B. Nej, det är klart att man inte vet vilket som är rätt tåg… Det är ju därför man måste hoppa på ALLA tåg.

Det sker saker även när ingenting ser ut att hända. Bara för att man inte ser det eller känner det, betyder det inte att universum inte verkar för att man ska komma ett steg närmare sina mål hela tiden.Jag förstod att målet för mig kanske inte är att bli miljonär men blev så otroligt lättad att han kom med svaret jag själv inte hade. Man kan verka förvirrad att testa lite här och testa lite där och tillsynes inte bli färdig med någonting alls.

Med den berättelsen i minnet åkte jag till min nästa dejt den kvällen. En god vän och tillika mentor, en f.d pensionerad kollega som lever det mest märkliga liv man kan tänka sig. Och där hände något verkligt mäktigt. Ett möte jag inte förväntat mig alls.

Hon hade under många år önskat sig en våning med en ateljé där hon kunde få plats och inspiration att måla när hon blev pensionär. Men resan dit verkade svår och omöjlig ibland. Kantrad med sjukdomar och motgångar och många andra oväntade händelser under några år. Hon såg plötsligt en dag att det kommer kanske inte läggas i armarna på henne att få drömlägenheten i alla fall. Så hon gjorde ett drag till allas vår förvåning, satsade alla kort på en övermodig och “galen” idé som blev hennes “rätta tåg”. Hon sålde sin fina lägenhet på Norrmalm utan att ha någon plan på vad nästa hem skulle bli. Idag är hon ägare av en våning på det flådigaste stället i stan, plats både för ateljé och rum för familj och vänner. Och hur hon lyckades med det, är bara trolleri tänker jag. Och samtidigt är det så enkelt att någon i hennes närhet hade nyckeln hon behövde. Någon riktigt nära. Denna kvinna damp ned i hennes liv och vände om det ganska rejält. Kanske var hon aningen för gammal för att bli hennes svärdotter men är det verkligen viktigt i sammanhanget? Vad är viktigt i sammanhanget? Svärdottern är en känd svensk PR kvinna och har ett stort kontaktnät. Hon var det rätta tåget att hoppa på för min f.d kollega, även om det såg mycket märkligt ut på alla plan. Och plötsligt i fredagskväll satt hon där (mirakel-PR-kvinnan) mittemot mig i f.d.kollegans halvfärdigt renoverade, flådiga lägenhet och drack vin med oss. Hon frågade vad jag jobbar med och jag fick lov att svara att jag nyss blivit arbetslös… Nämen oj då? Vad kan du då? frågade hon mig. Och jag ville säga. Jag kan allt. Jag kan allt. Och kanske sa jag det? Jag vet inte. Jag vet bara att en ny människa kommit in i mitt liv. En ny bekantskap innebär alltid många nya möjligheter. Än sen då om hon är för gammal för att vara svärdotter till min f.d. kollega! Än sen då om jag får ytterligare tåg att hoppa på! Vagn för vagn kommer jag bara närmare målet!  🙂

 

 

Advertisements

2 comments

  1. Du skriver en del om “the secret” märker jag? 🙂 Hade gärna trott på det själv. Är oerhört förvirrad över vad jag vill göra och göra lite allt möjligt under tiden, men det är en obekväm sits att sitta i att både sakna pengar och vara förvirrad över ens livssituation. Men jag kom också fram till samma råd. Man måste prova på all möjligt för att veta vad man gillar.

    Känns som de flesta människor har en grej eller sak de vet att de är bra på och älskar att göra och för dem är valet enkelt. För oss andra är det svårare och få tar upp det problemet tyvärr.

    1. Hej Sevenius. “The secret” är något jag har ramlat över och intresseserat mig för men jag “tror” inte. Jag utforskar. Det är vad den här bloggen handlar om, att jag nyfiket letar och undersöker vad som funkar för mig inom mig själv. Jag tror dock att en del människor ser min resa som modig och därför gärna vill tro att jag vågar göra detta för att jag har någon övertro på något som de själva inte har. En övertro på något utanför mig själv (något övernaturligt) som ska hjälpa mig på min resa och som jag förlitar mig fullständigt på. Men verkligheten är den att jag gör det här helt själv och jag är livrädd. Jag tror ingenting men jag gör det ändå. Drivkraften är mitt eget inre sökande, jag lyssnar alltså bara till mig själv och inte till någon annan, naturlig eller övernaturlig, människa eller rörelses råd. Därför kallar jag den här bloggen för en modig guide.

      Sen tror ju jag att vi är fler som inte vet vad vi ska göra än dem som har enkla val här i livet. Vi väljer att tro att andra har det lättare än oss själva för att det omvända verkar mer skrämmande, att ingen egentligen vet vad de håller på med eller varför de ens lever. Det vore ju att beskriva världen som ett enda stort kaos. Men någon klok sa eller skrev någon gång att det finns bara ett kaos. Och det är kaoset som vi själva har inom oss. Allt annat är i ordning. Precis som det ska vara. Och det litar jag faktiskt på. Världen kommer att fortsätta snurra fastän jag trillar av pinn. Och det är bevis nog för att jag ska göra den principen sann för mig. Alltså kaos finns inom mig och i den fungerar ändå en ordning och allt är precis som det ska. Oavsett om jag vågar kasta mig ut i det okända eller ej, kommer världen att fortsätta snurra. Oavsett om jag vågar pröva mina vingar kommer jag att dö, så valet är mitt. Valet är ditt. Livet är det största äventyret, vore synd att stå på sidan av och titta på för att rädslan hindrar en. Vad är rädslan annat än den för att dö? Och det ska vi ändå göra, det är faktiskt det enda vi vet här i livet. Så varför inte vara nyfiken på allt det andra vi kan fylla det vi kallar livet med? 🙂 Lycka till i ditt sökande!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s