Att lämna utrymme för drömmar?

1660957_691899907528744_1516391350_n

Hur gör vi med våra drömmar egentligen? De där som vi vill förverkliga men inte hinner, har råd med eller skjuter upp på framtiden som aldrig kommer. Vi har dem alla men de flesta av oss vecklar ihop dem och lägger dem på hyllan för att damma sönder någonstans. Men om man som jag, inte riktigt kan glömma bort dem utan låter dem få skvalpa runt i medvetandet och göra onytta i vardagen, ta energi från “viktiga saker” som att göra ett “riktigt jobb”? Göra så att man tillslut känner sig apatisk inför det mesta annat än att just ägna sig åt dem man vill göra mest. Som i mitt fall är att skriva. Vad händer om man tar steget och vågar lämna utrymme för sina drömmar? Vad händer om man inte gör det?

Den här veckan har jag lyssnat på flera intressanta poddinspelningar med bland annat Helene Colak och Nina Jansdotter från http://www.motivationochdrivkraft.se som just nu har inspirationsvecka för drivna entreprenörer.

Först ut lyssnade jag på Helene Colak om Det digitaliserade arbetslivets nya villkor och möjligheter.Hon pratade bland annat om det samhällsekonomiska resursslöseriet att inte ta tillvara de unika talanger som varje människa har inom sig. “Tänk vilka fotbollsupplevelser vi missat om Zlatan valt att bli något annat än fotbollsspelare och utvecklat sin talang?” Hon menar att Sverige förlorar på tappade talanger och att den enskilda människan förlorar för att hen inte trivs utan mår dåligt vilket kan leda till ”boreout”. Boreout är en diagnos med samma symptom som ”burnout”/utmattningssyndrom. Man kan alltså bli sönderstressad och utmattad av att ha tråkigt på jobbet. Den psykiska ohälsan har numera gått om sjukrivningarna på grund av dessa somatiska problem vilket ju är en samhällskostnad. Att ta personligt ansvar om sig själv och vara på “rätt jobb” är alltså en win-win situation även på ett samhälleligt plan. Kanske tvärtom mot vad vi tror om vi lämnar ett jobb utan att ha en aning om vilket nästa blir. Om vi tar steget att lämna utrymme för våra drömmar. 

Nästa ut som jag lyssnade på var Nina Jansdotter. Hon är en välkänd och mycket uppskattad entreprenör och arbetscoach som bland annat skrivit boken Konsten att säga nej. Hon talar om den personliga drivkraften och jag känner igen det där. Nyfikenhet och vilja att förändras är drivkraften. Men frågor som genast kommer upp är hur gör man upp en budget för att låta drömmarna ta plats?

Nina Jansdotter är tydlig med att hon anser att viljan att tjäna pengar inte är nyckeln till drivkraften utan det är att brinna för något speciellt. Nr 1. Det sak vara kul! Och det är ju drömmar! Ingen människa har drömmar som är tråkiga. Men tjäna pengar är ett MÅSTE. Man måste räkna med att kunna överleva. Så därför kan man inte räkna med att det räcker att drömma, att sen sköter sig resten av sig själv. Hon tar upp det där med eget ansvar också. Man måste vara brutalt ärlig mot sig själv. Om man gör samma misstag om och om igen måste man fråga sig själv vilken skugga som går bredvid mig? Vad handlar det om EGENTLIGEN? Människor vill inte se ibland och jag är definitivt i det facket då och då. Speciellt om jag väntar för länge med att bryta mönster som egentligen inte är bra för mig själv, som exempelvis hänga kvar på ett jobb för länge som inte passar mig längre. Men det blir värre och värre om man inte tar tag i det. Hon formulerar något tänkvärt. “Att inte kliva i sin storhet är också ett problem.”

Men var hittar man den drivkraften att ta tag i sina drömmar och våga gå vidare, om man har tappat bort den? Nina säger att alla har sitt eget sätt. Man måste fråga sig själv hur man fyller på men ny energi? Är det träning som gör att jag mår bättre och får ny energi?  Är det meditation, avslappningstekniker eller andningsövningar? Att umgås med rätt människor eller sova middag? Men har alla människor verkligen drivkraft? Alla som VILL har den. Det är jobbigare att ta eget ansvar. Men det är roligare!

Slutligen placerar sig Nina på samma ställe där jag själv också befinner mig och hon kallar det för Ingenmansland. Det är ett ställe där jag är när jag inte har bestämt mig om vilket håll jag ska gå. Jag har lust och vilja men har inte satt målen än.

Ha en fin fredag alla! Och fundera på om inte även du ska damma av drömmarna på hyllan!

 
Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s