The American Dream = Att lyckas

Bild

I USA är allt stort. Skyskraporna är höga, bilarna är stora, människorna är till och med stora. Beställer du en cola på Mc Donalds får du en litermugg. I USA förväntas alla vilja ha mycket av allt. Därför finns mycket av allt. The American Dream betyder också rätten till frihet. Att alla är fria att välja sina egna liv och att ingen har rätt att inskränka på den personliga friheten. Det andra tillägget till konstitutionen är rätten att bära och inneha vapen som är en förlängning av detta så i USA har man kommit långt i att värna den egna friheten och integriteten.

Man lockas att tro att dessa lagar gynnar alla för alla kan ju ”lyckas” i USA. Det är enkelt och bygger på principen om alla kan bli rika och mäktiga. Begreppet ekonomisk oberoende blir då samma sak som den totala tryggheten och lyckan. Men finns den totala tryggheten och lyckan på jorden egentligen? Nej, annars vore den ju inte en dröm. Så man är också medveten om baksidan av The American Dream är att alla på samma sätt kan misslyckas. Misslyckas man blir man blir lottlös. Man blir också avskydd och utesluten. Baksidan av The American Dream säljer dock inte så bra så den hör vi inte så mycket om och vill helst inte tänka på. Det som värre är att livsfilosofin bakom The American Dream bygger på tron att det är slumpen som bestämmer om vi blir lyckliga eller inte. Slumpen är något utomstående, för oss ogripbart, som antingen skänker oss lycka eller sorg. Så enda sättet att skydda sig från sorgen är att se om sitt eget hus. Att spara pengar och hushålla med sina egna resurser hör dit. Därför protesterar man mot högre skatter och allmänna vårdförsäkringar i USA. Det är ju självklart att var och en får klara sig själv. Egot flyttar in i människan och beredvilligheten att ge och hjälpa andra minskar avsevärt.

Men frågan är om vi blir lyckligare av att äga mycket? Att samla på oss ägodelar för att både visa utåt att vi är i det lyckliga laget eller för att hamstra för sämre tider? Jag är i en period av kontraktion. Om du inte vet vad det betyder så är det motsatsen till expansion. Alltså istället för att expandera ägor gör jag tvärtom, gör av med ägor. Ok, vi äger fortfarande två båtar, av äldre modell som vi arbetar på själva. Äldre saker kräver mer omsorg. Man kan kalla det återvinning av material. Det är vår hobby att vara på sjön. Men bilen gjorde vi oss av med och den stora lägenheten är på utfasning. Denna gång söker vi efter den perfekta compactliving lägenheten för att vi vill spara på miljö, pengar och oro. Vi vill kunna vara fria att vara mycket på sjön där vi trivs. Det var ganska många år sen jag insåg att jag inte blir lyckligare av mer utan tvärtom. När jag äger mycket, tappar jag kontrollen och då händer det ofta att jag går upp i vikt men ännu värre är att jag får fler saker att oroa mig över. När jag fick längtan att på riktigt känna mig fri så insåg jag att det handlade om att bära ”lätt” packning. Såsom buddistisk livsfilosofi ungefär. Att lätt kunna förflytta sig och anpassa sig  till nya situationer. För livet är föränderligt och jag vill vara trygg. Jag vill resa med lätt packning för att det är lättare. Det är roligare att kunna få infall och följa dem utan att oroa sig över hur det går för alla saker jag har där hemma. Just nu reser jag mycket. Från ett hem till ett annat, från ett jobb till ett annat.

Den här berättelsen handlar alltså om att jag vill lyckas fast på mina egna villkor. Jag lever inte The American Dream utan jag lever livet. Just nu har jag frihet att välja vilket ger mig trygghet och om lyckan är friheten att bestämma själv i sann bemärkelse, kan man fråga sig om jag inte redan är lycklig? Fast att jag inte ens har kommit fram?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s